2. Descartes trok aan de noodrem
home info publicaties zoeken



Status: Net opgestart     Laatste (geregistreerde) bijwerking: 2023-07-08   


Bundel

Deze tekst maakt deel uit van een bundel.
Het is aangeraden, maar niet strik noodzakelijk 
om ze allen, in volgorde, te lezen. 
Veel van de teksten zijn nog niet af. 
De ganse bundel is aan herwerking toe. 

    1. 'De schaar van Descartes' 
    2. Descartes trok aan de noodrem 
    3. De handrem bleef opstaan  (nog niet opgestart)
    4. En toen was er de kwantumfysica. De scheiding loopt niet eeuwig door  
	    (nog niet opgestart)
 

2. Descartes trok aan de noodrem

Descartes bracht een scheiding aan tussen geest en lichaam, wat ik - in mijn bewoording - "de schaar van Descartes" noem. De reden hiervoor was dat de godsdienst heerste over de wetenschappen.
Door het aanbrengen van deze scheiding is Descartes voor velen kop van jut. Dit is niet volledig terecht. Wat Descartes deed zie ik eerder als "aan de noodrem trekken". Met succes trouwens, de wetenschappen kregen de nodige ademruimte.

Om het in termen van de trein zeggen: (Descartes: 1596 - 1650) trok aan de noodrem, de trein stond stil. Wat gebeurde er daarna? Eeuwenlang status quo. Begin de 20ste eeuw stond de trein nog steeds stil.
Wat nodig was is dat de verhouding tussen geest en lichaam hersteld werd, dit in een oplossing waar zowel de wetenschappen als de religie wel bij vaart. Dit herstel is slechts gestart in de 20ste eeuw, voornamelijk met de kwantumfysica. Vandaag - de jaren 20 van de 21ste eeuw - zijn er heel hoopvolle tekenen dat beiden - de wetenschappen én de religie - in vrijheid kunnen werken.





Printvriendelijk